Mikä on kardemumma?
Kardemummakasvit (Elettaria cardamomum) kasvavat pääasiassa korkeilla ja varjoisilla alueilla trooppisten metsien lähellä, joissa on suhteellisen runsaasti sadetta. Tällaisia olosuhteita esiintyy pääasiassa Kaakkois-Aasiassa ja Keski-Amerikassa. Kardemumma tunnetaan myös vihreänä kardemummana ja se on sukua inkiväärille. Kardemummalla on herkullinen makea ja pistävä tuoksu. Kardemumma maistuu bergamotilta, sitruunalta ja kamferilta. Kodat kuivataan sadonkorjuun jälkeen ja muuttuvat sitten mattavihreiksi. Ne ovat 1,5–2 cm pitkiä.
Terveelliset ominaisuudet kardemummansiemenillä ja sovellukset
Kardemumma sisältää monia mineraaleja, kuten rautaa, kalsiumia, kaliumia ja mangaania. 1 ruokalusikallinen sisältää jo 80 % päivittäisestä suositellusta mangaanimäärästä. Kardemummaa käytetään monissa ruoissa hienostuneen maun lisäämiseksi, esimerkiksi paistetussa jauhelihassa ja keitetyissä makkaroissa. Se on myös yleisesti käytetty mauste monissa itäisissä ja afrikkalaisissa ruoissa. Kardemummalla on hyvin erityinen maku. Jos käytät sitä liikaa, se antaa ylivoimaisen...