Jasmiiniriisi on pitkäjyväisen riisin lajike, jota viljellään pääasiassa Thaimaassa ja käytetään aasialaisessa keittiössä. Thaimaa on sen pääasiallinen toimittaja, mutta jasmiiniriisiä viljellään myös Kambodžassa, Etelä-Vietnamissa ja Laosissa. Yksi sen tunnusomaisista piirteistä on hieman havaittava, makea tuoksu, joka muistuttaa jasmiinia - tästä sen nimi on peräisin. Siinä on myös erityinen, hyvin hieman makea maku, jota joskus kutsutaan hunajaksi. Jasmiinilla on paljon ravintoarvoja. Ensinnäkin se on erinomainen hiilihydraattien ja proteiinin lähde, ja samalla siinä on vähän rasvaa, joten sitä valitsevat usein urheilijat tai laihduttajat. Sitä voivat myös nauttia ne, joilla on ruoansulatusongelmia - jasmiiniriisi on helposti sulavaa eikä rasita vatsaa, vaikka se jättää kylläisyyden tunteen. Riisi on gluteeniton tuote. Se on myös erinomainen B-vitamiinien, E-vitamiinin sekä kaliumin, magnesiumin, sinkin, raudan ja fosforin lähde.