Ruusunmarjan hedelmät parantavat kudosten uusiutumista, hormonien synteesiä ja verisuonten läpäisevyyttä. Hedelmissä ja siemenissä on tulehdusta ehkäiseviä, sappirakkoa stimuloivia ja diureettisia vaikutuksia. Näin ollen villiruusu, joka on yksi kehon tärkeimmistä C-vitamiinin lähteistä, on jotain, jota meidän on suojeltava infektioilta. Ruusunmarja alensi verenpainetta, normalisoi aineenvaihduntaa ja auttoi raudan imeytymisessä.
Valmistuksessa ruusunmarjat hoitavat menestyksekkäästi tartuntatauteja. Käytetään ateroskleroosissa, maksa- ja munuaissairauksissa, hengityselinten sairauksissa, ruoansulatuskanavan sairauksissa, flunssassa, poikkeavassa aineenvaihdunnassa ja endokriinisissä häiriöissä. Villiruusun hedelmien öljyistä uutetta käytetään ekseeman, trofisten haavaumien ja stomatiitin (suun limakalvon tulehdus) hoidossa.
Kuivattuja villiruusun siemeniä (Rosa Canina) käytetään kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa, mutta niitä hyödynnetään myös elintarviketeollisuudessa luonnollisina ainesosina, jotka parantavat koostumusta ja lisäävät hedelmän makua lopputuotteessa. Voit helposti lisätä kuivatut siemenet mihin tahansa vaiheeseen valmistusprosessissasi. Kuivattuja ruusunmarjan siemeniä voidaan säilyttää mikrobiologisesti stabiileina varastossasi 2 vuotta.
Kuivattujen ruusunmarjan siementen sovellukset elintarvikkeissa ja kosmetiikassa:
- elintarvikkeiden vahvistaminen, olipa kyseessä makeiset, maitotuotteet tai leivonnaiset
- proteiinijauheet
- ravintolisät
- funktionaaliset ruoat ja juomat
- urheiluravitsemus
- kuorintana vartalo- ja kasvo-tuotteissa
- ravitsevan koostumuksen lisääminen saippuoihin ja kuorintoihin
- kylmäpuristettu siemenöljy
Kuivat vadelmalehdet ovat yrttejä, jotka sisältävät monia arvokkaita vaikuttavia aineita. Säännöllinen teen käyttö auttaa taistelemaan kuumetta vastaan ja sillä on hikoilua edistävä vaikutus. Aikaisemmin uskottiin, että vadelmalehtiuutteet toimivat myös kuukautiskipujen ja vatsakipujen lievittäjänä.
Mustaselja (Sambucus nigra) on puumainen laji, jolla on mustia hedelmiä. Tämä yrtti on ollut ihmiskunnan tuntema ja käytössä vuosisatojen ajan sen monien ominaisuuksien vuoksi. Mustaherukkaa kutsutaan "luonnolliseksi apteekiksi" sen biologisesti aktiivisten aineiden runsaan sisällön vuoksi. Kuivat mustaseljan kukat, joko varsilla tai ilman, ovat valkoisia tai vaaleankeltaisia, niissä on heikko tuoksu ja makea-limanen maku, joka aiheuttaa kurkun ärsytystä. Pölyttäjät ovat suuria, keltaisia ja kaksinkertaisesti pesäisiä. Käytetään erilaisiin keittoihin, teehen, mehuun, uutteisiin ja siirappeihin.
Mansikanlehdet ovat mansikkakasvin vihreitä, lehtimäisiä osia. Ne ovat syötäviä ja niitä voidaan käyttää teen, mehun tai tinktuurien valmistamiseen. Niillä on hieman hapokas maku ja niiden sanotaan olevan useita terveyshyötyjä.