Trüffeli on nimitys, joka annetaan useiden ascomycete-ectomykorrhiza-sienilajien syötävälle hedelmäkappaleelle, joka esiintyy enemmän tai vähemmän pallomaisena. Sieni voi tuottaa useita trüffeleitä. Jotkut lajit ovat vain vähän makuisia, kun taas toiset ovat erityisesti arvostettuja ja etsittyjä antiikin ajoista lähtien. Trüffelit, olivatpa ne kasvaneet spontaanisti tai peräisin maataloustuotannosta, ovat erittäin kysyttyjä gourmeiden keskuudessa. Musta trüffeli tai Périgordin trüffeli, latinaksi Tuber melanosporum, löytyy vain kalkkipitoisista maista 1-15 cm syvyydeltä niin sanottujen trüffelipuiden (tammet, pähkinäpensaat, lehmukset, pähkinäpensaat...) juurelta. Se kehittyy keväällä ja kasvaa miaoûtista alkaen kypsäksi useita kuukausia myöhemmin. Se kerätään (sanotaan "cavée") yleensä trüffelisian, sian tai kärpästen avulla.