Papuilla on monia myönteisiä vaikutuksia ihmisen kehoon ja niiden kulutuksen puolesta on esitetty lukuisia argumentteja ja tuloksia. Tutkimukset ovat osoittaneet, että ne, jotka syövät enemmän palkokasveja, altistuvat vähemmän sydänsairauksien riskille - tämä voi liittyä papujen sisältämiin fytokemikaaleihin, muiden asioiden ohella. Ravintoasiantuntijat suosittelevat palkokasvien nauttimista mahdollisimman usein, sillä ne ovat paitsi herkullisia ja terveellisiä, myös "tekevät" paljon meidän hyväksemme, ja ne sisältävät laajan valikoiman luonnollisia aineita, jotka suojaavat syövältä. Pavut tarjoavat meille vesiliukoista kuitua sekä saponiineja ja fytosteroleja, jotka auttavat alentamaan veren kolesterolitasoja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että 10 gramman vesiliukoisen kuidun päivittäinen kulutus (noin 200-250 grammaa papuja sisältää tämän määrän) voi vähentää LDL-kolesterolin tasoa veressä jopa 10 prosenttia verrattuna lähtötasoon. Valkoiset salaattipavut ovat yksi suosituimmista ja tunnetuimmista papulajeista.
Ihmiset ovat kasvattaneet ja syöneet palkokasveja pitkään, mikä käy ilmi Meksikosta ja Etelä-Amerikasta löydetyistä arkeologisista löydöistä. Palkokasvien kasvattaminen on osa ihmiskulttuuria ja -historiaa. Muinaisen Egyptin aikana papuja arvostettiin ei vain ruokana, vaan myös symbolina. Kasvin suosio kasvoi vääjäämättömästi ajan myötä: intialaiset kauppiaat toivat sen viljelyyn soveltuviin osiin Etelä- ja Keski-Amerikkaa, josta se levisi Afrikkaan ja myöhemmin Aasiaan, jolla on myös pitkä historia papujen kulutuksessa. Nykyään Intia ja Kiina ovat suurimpia papujen tuottajamaita. Kasvi saapui Unkariin 1500-luvulla, ja sen suosio on ollut katkeamaton siitä lähtien. Purppurapapusalaatit ovat erityisen suosittu valinta, jota rakastavat niin nuoret kuin vanhatkin.
Palkokasvit, mukaan lukien pavut, ovat myös erittäin ravinteikkaita: ne sisältävät proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja. Niillä on myös monia parantavia ominaisuuksia.