Vanilliini on orgaaninen yhdiste, joka löytyy vaniljatangosta ja on vastuussa sen miellyttävästä tuoksusta ja ainutlaatuisesta mausta. Siinä on kolme funktionaalista ryhmää - aldehydi, hydroksyli ja metoksi - kiinnittyneenä bentseenirenkaaseen. Vaikka sitä voidaan synnyttää guaiakolista ja eristää paperinvalmistusjätteestä, sitä käytetään yleensä makuaineena elintarviketeollisuudessa. Vaikka synteettisellä vanilliinilla on voimakkaampi maku kuin luonnollisella vaniljalla, sitä käytetään usein korvikkeena sen alhaisemman hinnan ja pidemmän säilyvyyden vuoksi. Se on saatavilla valkoisina tai keltaisina kiteinä ja sitä voidaan säilyttää viileässä, kuivassa paikassa jopa kaksi vuotta. Vanilliinia on saatavilla 25 kg:n säkeissä.
Vanilliinilla on monia käyttötarkoituksia eri teollisuudenaloilla, mutta sitä käytetään pääasiassa makuaineena elintarviketeollisuudessa, erityisesti makeisteollisuudessa. Sitä käytetään myös kosmetiikassa ja hajuvesissä, tupakkatuotteissa, ilmanraikastimissa ja kemiallisena reagenssina.