Superherkullista ja äärimmäisen terveellistä kaurapuuroa tulisi löytyä jokaisen keittiöstä. Ne ovat monien tärkeiden ravintoaineiden lähde. Niiden kulutus tarjoaa keholle suuria määriä kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Ne ovat erinomainen ravintokuidun lähde, joka parantaa ruoansulatusprosesseja ja ehkäisee ummetusta, sekä beetaglukaania, jolla on myönteinen vaikutus lipidien ja hiilihydraattien hallintaan. B1-vitamiini ja pantoteenihappo torjuvat kasvavaa väsymystä ja ärtyneisyyttä sekä fyysisen että henkisen rasituksen aikana. Kaurassa on myös masennusta ehkäiseviä ja huonoa mielialaa poistavia aineita (mainitut B-vitamiinit sekä seleeni ja magnesium, jotka ovat tarpeen aivoille ja hermoston toiminnalle). Säännöllinen kaurapuuron kulutus vähentää veren kolesterolin määrää. 1G - 10% mukaan lukien tyydyttyneet rasvahapot 1.2g - 6% hiilihydraatit 63g - 24%, mukaan lukien sokerit 0.9g - 1% proteiini 7g - 24% kuitu 11.9gsol 0.
Ashwagandha on juuriekstrakti yrtistä, joka kuuluu yöshadeperheeseen, Smalfish Witania, ja tunnetaan myös nimellä intialainen ginseng. Se on hyvin tunnettu ja pitkäaikainen yrtti intialaisessa ayurvedisessä lääketieteessä ja on tullut suosituksi lisäravinteeksi terveyshyötyjensä vuoksi. Ashwagandhalla on adaptogeenisia ominaisuuksia. Se voi auttaa vähentämään kortisolitasoja kroonisesti stressaantuneilla ihmisillä sekä vähentämään stressin ja ahdistuksen määrää. On osoitettu, että Ashwagandha lisää NK-immunosolujen, niin kutsuttujen luonnollisten tappajasolujen, aktiivisuutta ja vähentää tulehdusmarkkereita. Ashwagandha vaikuttaa myönteisesti sydämeen ja sydän- ja verisuonijärjestelmään alentamalla kolesterolin ja triglyseridien tasoa, auttaa ylläpitämään ihon terveyttä, tukee henkisen ja hermostollisen jännitteen aikana, parantaa kehon vastustuskykyä stressille ja auttaa optimaalisen energiatason ylläpidossa.
MSM-jauhe on ravintolisä. Luonnossa sitä löytyy tuoreista hedelmistä, vihanneksista, teestä, tuoreesta lehmänmaidosta sekä viljatuotteista. Valitettavasti se on erittäin herkkä ja helposti "tuhoutuu" keittämisen tai pastöroinnin aikana. MSM on lyhenne metyyli-sulfonyylimetaanista, orgaanisesta rikkiyhdisteestä. MSM on äärimmäisen tärkeä lisäaine kehollemme. Se on hajuton, valkoinen jauhe, joka liukenee erittäin hyvin veteen. Rikki vastaa ihon ja verisuonten hyvän kunnon sekä joustavuuden ylläpidosta. Se tukee ruston ja sidekudoksen tuotantoa ja on välttämätön terveille jänteille ja nivelille. Se varmistaa soluseinien läpäisevyyden ravintoaineille ja mahdollistaa myrkkyjen poistamisen.
<strong>Koostumus:</strong> MSM metyyli-sulfonyylimetaani (Methyl Sulphonyl-Methane).
<strong>Käyttö:</strong> Annostele tuotetta, eli: 2g (1 mittalusikka - 2 ml) liuotetaan 100 ml:aan vettä tai maitoa ja nautitaan kerran päivässä, parhaiten aterian jälkeen.
Vanilja on orkideakasvien perheeseen kuuluva kasvi, joka kasvaa trooppisilla alueilla. Se on peräisin Etelä-Amerikan ja Keski-Amerikan trooppisista metsistä. Nykyään sitä viljellään pääasiassa Madagaskarilla ja Indonesiassa. Vaniljarenkaat kerätään vihreinä ja ne käyvät luonnollisesti. Sen jälkeen ne paahtuvat ja alkavat tuoksua makeilta ja voimakkailta. Vaniljan viljely vie paljon aikaa ja on monimutkaista. Se on maailman toiseksi kallein mauste navigoinnin jälkeen. Laskin vanilja on paljon aromikkaampaa kuin öljy, uute tai vaniljajauhe.
<strong>Käyttö</strong> vanilja on makea ja äärimmäisen aromikas, makea mauste. Se on ihanteellinen kakkujen ja muiden leivonnaisten maustamiseen, ja sitä käytetään myös suklaan tai jäätelön valmistuksessa. Vanilja sopii myös suolaisiin ruokiin, erityisesti kalakastikkeiden ja lihakastikkeiden ainesosana. Se yhdistyy hyvin kanelin ja neilikan kanssa.
Kikherneet ovat kikherneitä tai herneitä hiuksille, ne kuuluvat palkokasvien ryhmään ja niillä on lukuisia terveyshyötyjä. Erinomainen proteiinin ja tarvittavien aminohappojen lähde, joten ne voivat korvata lihan. Ne ovat monimutkaisten hiilihydraattien ja kuidun lähde. Kikherneet tarjoavat keholle useita vitamiineja ja mineraaleja, mukaan lukien merkittäviä määriä fosforia, B9-vitamiinia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja kaliumia. Ne sisältävät myös tyydyttymättömiä rasvahappoja. Kikherneet ovat vähäkalorisia ja niillä on matala glykeeminen indeksi, ja niiden sisältämä kuitu auttaa vähentämään triglyseridien ja "huonon" kolesterolin tasoa. Ne ovat loistava lisä moniin ruokiin, keittoihin, kasvispastoihin ja leivonnaisiin, sekä täydellinen ja erinomainen välipala. Erittäin mielenkiintoista on, että Aquafaba, vesi, joka jää jäljelle kikherneiden keittämisen jälkeen (purkitettu kikherne on yhtä hyviä ominaisuuksia), on luonnostaan täynnä proteiinia ja saponiinia, ja sitä voidaan vatkata kuten kananmunan valkuaisia.
MSM on lyhenne metyylisulfonyylimetaanista, eli orgaanisesta rikkiyhdisteestä. Rikki kehossa: • on proteiinien, hormonien ja orgaanisten happojen komponentti • parantaa hermoston ja aivojen toimintaa • on vastuussa ihon, hiusten ja kynsien kunnosta • edistää rikkivajeen regeneroitumista. : • näköongelmat • hiustenlähtö, huono iho ja kynnet • kroonisen väsymyksen tunne • nivelten joustavuuden menetys
Mantelit ovat mantelihedelmän siemeniä, joita kasvaa noin 30 eri lajiketta. 8 kymmenestä mantelista tulee aurinkoisesta Kaliforniasta, jossa ilmasto-olosuhteet ovat ihanteelliset mantelipuiden viljelyyn. Mantelit kuuluvat samaan perheeseen kuin kirsikat, persikat ja mango. Ne ovat ravinteikkaita. Ne sisältävät vitamiineja, mineraaleja, proteiinia ja kuitua, ja näin ollen niillä on terveyttä edistäviä vaikutuksia. Niissä on runsaasti terveellisiä tyydyttymättömiä rasvoja. Tyydyttymättömät rasvat eivät lisää "huonon" kolesterolin muodostumisen riskiä veressä. Lisäksi uskotaan, että niiden säännöllinen nauttiminen voi alentaa kokonaiskolesterolitasoa. Mantelit ovat myös E-vitamiinin, tunnetun antioksidantin, rikkaita; tämä aine estää hapettumisprosessit, avaa suonia ja ehkäisee sydänsairauksia sekä hidastaa solujen ikääntymistä. Uskotaan, että mantelit edistävät terveiden luiden ylläpitämistä niiden sisältämien: kalsiumin, magnesiumin, mangaanin, kuparin, K-vitamiinin, proteiinin ja sinkin ansiosta.
Mehiläispölyä, jota usein kutsutaan kukkapölyksi, on todellinen hyötyaineiden aarreaitta. Ravinteiden sisällön vuoksi sitä on käytetty lääkinnällisenä aineena. Viime aikoina mehiläispöly on herättänyt kiinnostusta paitsi luonnollisessa lääketieteessä myös kosmetologiassa. Mehiläispölyn rajoittamaton ravintoarvo johtaa erittäin rikkaaseen kemialliseen koostumukseen, sillä siitä on tunnistettu yli 250 erilaista yhdistettä. Se sisältää yksinkertaisia sokereita (fruktoosi, glukoosi), rasvahappoja, yli 30 aminohappoa (sen pitoisuus pölyssä voi nousta jopa 12 %:iin) sekä mineraaleja kuten kaliumia, fosforia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, rautaa ja sinkkiä. Kukkapöly on myös monien vitamiinien lähde. Näiden joukossa tärkeimmät ovat: A, B1, B2, B3, E, C, PP ja D. & NBSP; <strong> Koostumus: </strong> Kukkapöly & NBSP; <strong> ravintoarvo 100g:ssa <//strong> Energiasisältö 1103kJ/ 261kcal - 13%RWS*rasvaa
Acai on brasilialaisia palmumarjoja. Niillä on kaunis violetti väri ja ne sisältävät suuria määriä antioksidantteja, vitamiineja C, E, B1, B2, B3, fosforia, kalsiumia, kaliumia, rautaa, proteiineja, tyydyttymättömiä rasvahappoja ja polyfenoleja. ACAI on tehokas ase vapaita radikaaleja vastaan, jotka ovat vastuussa ihon ikääntymisestä. Tuotetta voidaan käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Acai-marjaekstrakti luo suojakerroksen iholle, mikä saa ihon näyttämään terveemmältä. Ekstraktilla on kevyt supistava vaikutus ja se auttaa lievissä ihovaurioissa. Käytä <strong>suositeltua päivittäistä annosta: 3-4 teelusikallista hedelmiä päivässä. Acai-marjoja voidaan nauttia halutulla tavalla, esimerkiksi jogurtin tai vihannes- ja hedelmäcocktailin kanssa. Älä ylitä suositeltua osaa päivittäisessä kulutuksessa. Voit lisätä suosikkivoiteesi tai balsamisi.
Taatelit ovat erittäin terveellinen ravintovalinta. Ne ovat hyvä kuitujen, ravinteiden ja antioksidanttien lähde. Ne sisältävät B-, A- ja K-ryhmän vitamiineja sekä monia mineraaleja. Ne ovat yksi korkeimmista kaliumlähteistä. Taatelien ravinteet liittyvät moniin terveyshyötyihin. Polyfenolit, joita taateleissa on, omaavat antioksidanttisia ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Ne suojaavat soluja oksidatiiviselta stressiltä, mikä auttaa ehkäisemään monia sairauksia ja infektioita. Taatelit tarjoavat kaliumia, joka on välttämätön elektrolyytti sydän- ja verisuonijärjestelmälle. Kaliumilla on myönteinen vaikutus verenpaineen alentamiseen. Taatelien natriumpitoisuus on alhainen ja ne tarjoavat kuituja. Kaikki kolme näistä tekijöistä tukevat taatelien kulutusta sydänterveyden hyväksi. Taatelit ovat myös rikkaita mineraaleissa, kuten kalsiumissa, kuparissa ja magnesiumissa. Lisäksi ne sisältävät mangaania ja rautaa.
Erytritoli kuuluu kuten ksylitoli ja mannitoli sokerialkoholeihin (ns. polyolit). Se erottuu alhaisesta kaloripitoisuudestaan ja matalasta glykeemisestä indeksistään. Erytritolia esiintyy luonnollisesti tietyissä hedelmissä (esim. päärynöissä tai viinirypäleissä) sekä siitepölyssä, sienissä, äyriäisissä, merilevässä, jäkälässä ja fermentoiduissa juomissa (esim. viinissä). Erytritoli saadaan hiivan synteesillä jätteeksi jääneestä glyserolista.
Erytritoli, elintarviketeollisuudessa merkittynä E968, ei toimi vain makeutusaineena, vaan myös täyteaineena, sakeuttamisaineena, makuaineena ja joskus tuotteen jäätymispisteen alentamiseksi.
Kuivatut luumut kuuluvat kuivattuihin hedelmiin ja pähkinöihin. Niitä voidaan nauttia välipalana tai monien ruokien ainesosana. Kuivatut luumut ovat arvokas ravintoaineiden lähde, erityisesti kuitujen ja polyfenolien osalta. Ne tarjoavat runsaan määrän vitamiineja, mineraaleja ja fytokemikaaleja. A-, E-, K- ja C-vitamiinit, B-ryhmän vitamiinit, pantoteenihappo, kalium, fosfori, rauta, kalsium, magnesium, sinkki – kaikki nämä löytyvät kuivatuista luumuista. Lisäksi hedelmät sisältävät polyfenolisia yhdisteitä, jotka ovat voimakkaita antioksidantteja. Kuivatut luumut katsotaan yhdeksi parhaista luonnollisista keinoista ummetuksen hoitoon. Kuitujen ansiosta ne parantavat suolen liikkeitä. Hedelmien sisältämä sorbitoli luo ympäristön tarvittavan bakteeriflooran kehittymiselle. Liian suuri määrä luumuja kerralla voi aiheuttaa ilmavaivoja ja ripulia.
Green Nutin sinivihreä mikrolevä spirulina ravitsee ja auttaa torjumaan puutoksia, ja samalla sen korkea klorofyllipitoisuus puhdistaa kehoa. Sen ainesosat imeytyvät hyvin. Spirulinan proteiinin lisäksi se sisältää runsaasti beetakaroteenia, klorofylliä, GLA:ta ja muita ravintoaineita. Se on rikas helposti imeytyvän proteiinin lähde, joka muodostaa noin 70 % sen painosta. Spirulinassa oleva proteiini sulatetaan jopa 85 %. Se sisältää suuria määriä: D-, K- ja B-vitamiineja. Se on myös hyvä lähde: rautaa, kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja sinkkiä. Jodin sisällön ansiosta spirulina voi auttaa kilpirauhasen sairauksien hoidossa, jotka johtuvat sen puutteesta. Spirulina puhdistaa maksan ja munuaiset myrkyistä, parantaa veren laatua, edistää oikean suoliston bakteeriflooraan kehittymistä ja sillä on kyky estää bakteerien, sienten ja hiivojen kasvua.
Biotiini, eli B7-vitamiini, jota suoliston bakteerikanta tuottaa, on ravintoaine, joka on välttämätön glukoosin oikealle aineenvaihdunnalle. Tämän vuoksi se on äärimmäisen tärkeä diabeetikoille. Lisäksi biotiinilla on tärkeä rooli rasvahappojen synteesissä sekä leusiinin aineenvaihdunnassa, joka kuuluu välttämättömien aminohappojen ryhmään, ja se vaikuttaa myös kehon normaaliin kehitykseen ja ihon kuntoon. Sen puutteen oireita ovat:<ul> <li>väsymys</li> <li>apatia</li> <li>ärtyneisyys</li> <li>ahdistus- ja masennustilat</li> <li>hiustenlähtö</li> <li>halkeilevat kynnet</li> <li>sidekalvotulehdus</li> </ul>B7-vitamiinia löytyy lihasta (sian-, naudan- ja broilerinlihasta), kananmunien keltuaisista, juustosta, leseistä, tummasta riisistä, rypsi- ja auringonkukkaöljystä sekä hedelmistä – banaaneista, meloneista, greipeistä, viinirypäleistä ja persikoista. Teknologiset prosessit ja lämpökäsittely aiheuttavat osittaisen tai täydellisen biotiinin hajoamisen elintarvikkeissa, joten on...
Adaptogeenit ovat myrkyttömiä kasveja, joilla on erityinen vaikutus ihmisen kehoon ja mieleen. Kaikkien adaptogeenien keskeinen ominaisuus on stressin vaikutusten vähentäminen sekä kehon sopeutuminen epäsuotuisiin ulkoisiin olosuhteisiin.
Chaga on sieni, joka esiintyy pohjoisella pallonpuoliskolla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa, ja jota tunnetaan myös Puolassa nimellä: mustakuusama. Vaikka se ei visuaalisesti näytä kovin houkuttelevalta kulutuksen kannalta, chaga-sieni on saavuttanut suosiota länsimaissa sen mahdollisten terveyshyötyjen vuoksi.
Chaga sisältää valtavia määriä melaniinia. Kun sieni altistuu auringonvalolle, sen ulkopinta muuttuu syvän mustaksi, kun taas sisus pysyy kirkkaan oranssina. Puolassa chaga on osittain suojeltu laji. Chagaa on käytetty perinteisenä lääkkeenä Venäjällä ja muissa Pohjois-Euroopan maissa, pääasiassa immuunijärjestelmän vahvistamiseen ja yleisen terveyden parantamiseen.
Linssit, kuten kaikki palkokasvit, omaavat ainutlaatuisia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Ne ovat hyvin imeytyvän proteiinin lähde. Linssiproteiini on heti soijaproteiinin jälkeen parhaiten imeytyvää kasvipohjaista proteiinia (85 %). Linssityyppejä on monia, esimerkiksi punaisia, vihreitä, keltaisia, ruskeita ja mustia, mutta yksittäisten lajikkeiden ravintoarvot ovat vertailukelpoisia. Punaiset linssit ovat B-vitamiinien, K-vitamiinin, magnesiumin, kaliumin, fosforin, sinkin, mangaanin ja kuparin lähde. Korkea kaliumpitoisuus edistää verenpainetaudin ehkäisyä, vähentää aivohalvauksen ja sydänsairauksien riskiä sekä alentaa huonon kolesterolin tasoa veressä. Ne ovat myös rikkaita foolihaposta, jota suositellaan lapsia suunnitteleville ja raskaana oleville naisille. Magnesiumin ansiosta ne tukevat taistelua stressiä ja unettomuutta vastaan sekä estävät lihaskramppeja. Lisäksi ne sisältävät runsaasti kuitua, joka tukee ruoansulatusjärjestelmän toimintaa ja edistää kehon yleistä terveyttä. Linssit sisältävät myös tanniineja, eli...
Vanilja on orkideoiden perheeseen kuuluva kasvi, jota esiintyy trooppisilla alueilla. Se on peräisin Etelä- ja Keski-Amerikan trooppisista metsistä. Nykyään sitä viljellään pääasiassa Madagaskarilla ja Indonesiassa. Vaniljasauvat kerätään vihreinä ja ne käyvät läpi luonnollisen fermentaation. Tämän jälkeen ne tummuvat ja alkavat tuoksua makeilta ja intensiivisiltä. Vaniljan viljely on pitkä ja monimutkainen prosessi. Se on maailman toiseksi kallein mauste navigoinnin jälkeen. Laskin vanilja on paljon aromikkaampaa kuin vaniljaöljy, -uutteet tai -jauhe. <strong> Vaniljan käyttö </strong> on erittäin aromikasta, makeaa ja pehmeää maustetta. Se on ihanteellinen kakkujen ja muiden leivonnaisten maustamiseen, ja sitä käytetään myös suklaan tai jäätelön valmistuksessa. Vaniljaa yhdistetään myös suolaisiin ruokiin.